Lyskeskader

Lyskeskader opstår primært under sportslig aktivitet og er under kategorien overbelastningsskader. Lyskeskader kan endvidere optræde noget forskelligt, så derfor er der også forskellige behandlingsmuligheder.

Lyskeskader ses ofte i forbindelse med overtræning, eller overbelasning i ved bibtest mv. Pudsigt nok er de sjældent oi kamp, men derimod under træning at skaden opstår. Jeg mener dog ikke at man skal blive skadet af en test, og en del træning er ikke logisk, i forhold til den sport man dyrker. Så træningen bør ligge tæt på den sport man træner til.

Se illustrationer nederst på siden.

Lyskeskader er typisk lokaliseret til hoftebøjere og de indadførende muskler. Det er mest almindeligt, at lyskeskader opstår, der hvor musklerne hæfter på lårben og bækken. På selve hæftningen, som også ofte er smertepunktet, kan man finde små hævelser i vævet, og det er de hævelser der skal fjernes. Vi bruger forskellige tests før, under og efter behandlingen, som kan afgøre, hvor skaden sidder. Man kan eks placere en bold eller lignende mellem knæende, og derefter presse kæende sammen, det kan gøres med benene i både strækt og bøjet tilstand. Denne test vil normalt fremkalde den smerte, som kan genkendes fra lyskeskaden. De smertende punkter løsnes, med specialiserede massage- og udstrkningsteknikker, hvorefter der testes igen. Man vil som regel kunne se en væsentlig reduktion i smerten med det samme.

Det er ikke altid en fordel at behandle på en helt nyopstået skade, da den skal have en vis helingstid. Derimod ses det ofte, at ret gamle skader nemmere kan fjernes, hurtigt.

Behandling af lyskeskader

Dybest set er teknikkerne til behandling af en lyskeskade i inderlåret, de samme som ved en skade længere oppe i lysken. Men der kan være forskel i behandlingstiden af lyskeskader, alt efter om skaden er kommet snigende eller om skaden er opstået pludseligt.

En pludselig opstået skade, er som regel ikke så omfattende som en skade der er kommet snigende, da der normalt ikke er så mange væv, der er impliceret.

Ved de skader der kommer snigende, opstår der mange gange inflammatoriske tilstande i flere væv, som gør et stort område spændt og inflammeret. Når et stort område er generet, er det ofte svært at fortælle præcist hvor skaden sidder, samtidig med at alt det inflammerede væv skal løsnes op.

Trods de mange udfordringer i behandlingen af lyskeskader, kan skaden som regel fjernes i løbet af få behandlinger.

 

Idrætsfolk er hurtigere til at restituere

I arbejdet med sportsskader, går det som regel forholdsvis hurtigt med at skabe de ønskede resultater, fordi idrætsfolk, frem for mange andre, som udgangspunkt er hurtigere til at restituere, da de som hovedregel har en bedre blodgennemstrømning gennem de enkelte væv.

 

Få fjernet din lyskeskade på få behandlinger

Selv for topidrætsfolk, som superligaspillere, ser jeg jævnligt, at lyskeskader, som har generet i længere tid, er blevet fjernet på kun en - to behandlinger, det er dog ikke altid tilfældet.

Klik på billederne for at forstørre!


Hoftebøjeren Psoas major

Her ses hoftebøjeren forfra, med angivelse af det smertepunkt der ofte ses ved lyskeskader

Her ses nogle af de indadførende muskler, med angivelse af det smertepunkt man ofte finder ved lyskeskader

Her ses de indadførende muskler, fra siden, som ofte giver smerter ved lyskeskader

 

 
 
 

NF-KLINIKKEN    //    Telefon: (+45) 2840 8208    //    nfklinikken@gmail.com    //    CVR-nummer: 26948878    //    Krustrupvej 340, DK-9800  Hjørring   // Side fra Net For Dig