Hælspore / Plantarfasciitis

En hælspore er organismens reaktion, efter overdreven belastning. Skaden opstår blandt andet i forbindelse med monoton sportslig aktivitet.

Se illustrationer nederst på siden

Hvorfor opstår hælspore?

En hælspore starter som en inflammation, en ikke bakteriel betændelsesreaktion, i plantarsenens tilhæftning på hælknoglen. Efter længere tids inflammation kan tilstanden ændre karakter, så inflammationen bliver til små ”kalkaflejringer”. Det er egentlig først når kalkaflejringerne er opstået, at det hedder en hælspore, men diagnosen stilles ofte tidligere.

I klinikken ser vi, at det sjældent er hælspore, men derimod plantarfasciitis.

Plantarfasciitis

Når der er tale om plantarfasciitis, opstår der typisk smerter når man er i hvile, og skal igang igen. Det beskrives tit som at de første skridt om morgenen er de værste, og at man ikke kan støtte direkte på hælen, da man i så fald placerer hele sin kropsvægt direkte på smertepunktet. Det må derfor anbefales, at man anvender blødt fodtøj (også indendørs), men ikke de ellers anbefalede indlæg mod hælspore. At bruge blødt fodtøj fjerner normalt ikke lidelsen, men gør at det bliver mere udholdeligt.

For at fjerne en hælspore eller plantarfasciitis, er det vigtigt at der er optimale forhold i det væv, hvor inflammationen sidder.  Derfor skal der masseres blod ind i området, med meget blide massageteknikker, da folk der har en hælspore, ofte vil synes at massage på noget der er så ømt, nok ikke er til gavn for noget. Men det er ikke ”almindelig” massage hvor man gnider op og ned i vævet. Det er nærmere nogle tryk og stræk, som hurtigt lindrer smerten.

Senevæv er meget stift væv, hvilket gør, at det er ret hårdt arbejde at løsne vævet op, men der er desværre heller ikke særligt god blodforsyning i senevæv, dermed er helingstiden længere end den er i muskelvæv. Da senevævet er meget stift og tæt, giver det betydelige smerter, ved selv ganske lille hævelse.

Kan ses på ultralydsscanning

Det er også muligt at se plantarfasciitis og hælspore på ultralydsscanning, men det er normalt ikke nødvendigt, da diagnosen ofte kan stilles ud fra symptomerne. På ulstralydsscanning kan man, se at senen er hævet ved plantarfaciitis, men det måles i tiendedele millimeter.

Behagelig og smertelindrende behandling

Behandling for hælspore, ved NF KLINIKKEN, forgår med Homeostase-terapi, som består af specialiserede massage- og udstrækningsteknikker.

Behandlingen er smertelindrende med det samme. For at undgå at problemet opstår igen, er det vigtigt at finde frem til, hvor og hvordan skaden er opstået og eventuelt ændre i aktiviteter m.v..


Her ses plantarsenen, som normalt er den der giver smerter, og skal løsnes

Plantarsenen er meget tynd. Når den scannes, måler man hævelsen i tiendedele millimeter

Plantarsenens udspring fra hælknoglen, svarer normalt til smertepunktet

 

 
 
 

NF-KLINIKKEN    //    Telefon: (+45) 2840 8208    //    nfklinikken@gmail.com    //    CVR-nummer: 26948878    //    Krustrupvej 340, DK-9800  Hjørring   // Side fra Net For Dig