Hælspore / Plantarfasciitis

En hælspore er organismens reaktion, efter overdreven belastning. Skaden opstår blandt andet i forbindelse med monoton sportslig aktivitet.

 

Hvorfor opstår hælspore?

En hælspore starter som en inflammation, en ikke bakteriel betændelsesreaktion, i plantarsenens tilhæftning på hælknoglen. Efter længere tids inflammation kan tilstanden ændre karakter, så inflammationen bliver til små ”kalkaflejringer”. Det er egentlig først når kalkaflejringerne er opstået, at det hedder en hælspore, men diagnosen stilles ofte tidligere.

I klinikken ser vi at det sjældent er hælspore, men derimod plantarfasciitis.

Plantarfasciitis

Når der er tale om plantarfasciitis, opstår der typisk smerter når man er i hvile og skal igang igen. Det beskrives tit som, at de første skridt om morgenen er de værste og at man ikke kan støtte direkte på hælen, da man i så fald placerer hele sin kropsvægt direkte på smertepunktet. Det må derfor anbefales, at man anvender blødt fodtøj (også indendørs), men ikke de ellers anbefalede indlæg mod hælspore. At bruge blødt fodtøj fjerner normalt ikke lidelsen, men gør at det bliver mere udholdeligt.

 

For at fjerne en hælspore eller plantarfasciitis, er det vigtigt at der er optimale forhold i det væv hvor inflammationen sidder. Derfor skal der ”masseres” blod ind i området. Grunden til at masseres står i anførselstegn er, at folk der har en hælspore, ofte vil synes at massage på noget der er så ømt, nok ikke er til gavn for noget. Men det er ikke ”almindelig” massage hvor man gnider op og ned af vævet. Det er nærmere nogle tryk og stræk, som hurtigt lindrer smerten.

Kan ses på ultralydsscanning

Det er også muligt at se plantarfasciitis og hælspore på ultralydsscanning, men det er normalt ikke nødvendigt da diagnosen ofte kan stilles ud fra symptomerne.

 

Behagelig og smertelindrende behandling

Behandling for hælspore, ved NF KLINIKKEN forgår med Homeostase-terapi, som består af specialiserede massage- og udstrækningsteknikker.

 

Behandlingen er smertelindrende med det samme. For at undgå at problemet opstår igen, er det vigtigt at finde frem til, hvor og hvordan skaden er opstået og eventuelt ændre i aktiviteter m.v..

 

 
 
 

NF-KLINIKKEN    //    Telefon: (+45) 2840 8208    //    nfklinikken@gmail.com    //    CVR-nummer: 26948878    //    Krustrupvej 340, DK-9800  Hjørring   // Side fra Net For Dig