Bækkenløsning

Bækkenløsning, er en tilstand med smerter i SI-leddene, leddene imellem korsbenet og de to hofteben, sacroiliacaled, og/eller bækkensammenføjningen foran, symfysen. Smerterne starter normalt under svangerskabet, men kan også opstå i forbindelse med fødslen. Har der været bækkenløsning ved første graviditet, vil problemet ofte opstå igen, ved efterfølgende graviditeter, hvis ikke tilstanden er blevet behandlet.

Se illustrationer nederst på siden

Graviditet gør bækkenet ustabilt

Bækkenet holdes sammen af ledbånd og muskler, og er normalt kun lidt fleksibelt. Under graviditet bliver bækkenet gjort mere fleksibelt, på grund af den øgede dannelse af hormonet relaxin, der dannes, for at barnet kan komme igennem bækkenet ved fødslen. Denne fleksibilitet, den øgede vægt og musklernes belastning, gør bækkenet ustabilt. Hormonet relaxin, dannes primært i moderkagen, men også i en del af æggestokkene, hvorfor bækkenløsning primært ses i forbindelse med graviditet.

Symfyse og SI-leddene sidder parallelt med tyngdekraften, og er derfor meget udsatte for forskydning, fordi det meste af kropsvægten bæres i disse led. Smerterne opstår således i ledbånd og muskulatur, når bækkenet giver sig i symfyse og SI-leddene.

Tilgangen i sundhedssystemet

I vores almindelige sundhedssytem anbefales der normalt aflastning og let bevægelse til smertegrænsen, i stødabsorberende fodtøj, samt forskellige hjælpemidler til aflastning, som f.eks. glidelagen, krykker, kørestol m.v.. Men bækkenløsning er normalt ikke nogen kompliceret lidelse, og kan som regel lindres betydeligt med Homeostase terapi, allerede i løbet af de første par behandlinger. Endvidere er behandlingen blid og behagelig.

Homeostase-terapi og bækkenløsning

For at de forskellige væv (nervevæv, muskelvæv, epitelvæv, bindevæv) fungerer, skal der være optimal blodgennemstrømning.

Blodets funktion i vævet, er at levere næring og fjerne affaldsstoffer. Udvekslingen af nærings– og affaldsstoffer sker igennem bittesmå blodkar, der er samlet i netværk (kapillærnetværk).Hele denne mekanisme er meget fin og dermed også meget skrøbelig. Så, hvis vævet spænder, bliver denne mekanisme forstyrret, hvilket giver store problemer for organismen, og dermed helbredet. Teknikkerne i Homeostase-terapi virker ved at vævet stimuleres, så blodet kan passere igennem, hvorefter vævet igen bliver blødt og fleksibelt, med optimal blodgennemstrømning.

Ved bækkenløsning er det normalt muskler og ledbånd ved leddene, i bækkenpartiet, der bliver overbelastet, og dermed forårsage smerterne. Der kan også være nerver som kommer i klemme, derved kan der blandt andet opstå iskiassmerter og udstrålingssmerter, i ryg og ben m.v..

Ved at massere ledbånd og muskler blidt, som regel direkte på smertepunkterne, med en samtidig udstrækning, i kroppens eget tempo, opnås der en forløsende effekt, i takt med at blodet kommer ind igennem vævet. Når vævet er løsnet op, ”glider” knogleforskydninger normalt på plads, og leddene stabiliseres.

Sport og trafikuheld kan være årsagen til bækkenløsning

Endvidere kan tidligere skader fra sport, trafikuheld m.m. være en medvirkende årsag til bækkenløsning, fordi der opstår stivhed i væv, hvis de eksempelvis bliver udsat for en forstuvning, hvilket igen gør at muskler og ledbånd ikke har den fornødne fleksibilitet, der skal til, for at holde bækkenet sammen.

Klik på billedet for at se dem forstørret!


Her ses de smertende punkter på bækkenets ledbånd

Her ses de smertende punkter bag på bækkenet. Behandling foregår med tøj på!

Her ses symfyseleddet, som ofte er smertende, ved bækkenløsning.

Her ses smertepunkt, på bækkenet, forfra. Behandlingen foregår med tøj på!

Illustration af blodforsyning, kapillærnetværk.

 

 
 
 

NF-KLINIKKEN    //    Telefon: (+45) 2840 8208    //    nfklinikken@gmail.com    //    CVR-nummer: 26948878    //    Krustrupvej 340, DK-9800  Hjørring   // Side fra Net For Dig