Diskusprolaps

Diskusprolaps er en lidelse der kan invalidere, og i den grad ødelægge folks livskvalitet. Ved en diskusprolaps er en diskus (en bruskskive imellem ryghvirvlerne) bristet, så den bløde kerne er blevet presset ud, og trykker på rygmarven eller en nerverod, som kommer ud fra rygmarven. Tilstanden kan behandles på flere måder, men i dag opererer man ikke så meget, som tidligere.

Se illustrationer nederst på siden

 

Homeostase-Terapi og diskusprolaps

Med Homeostase-terapi, kan en diskusprolaps ofte trække sig på plads, ved at det omkringliggende væv, muskler og ledbånd, bliver løsnet op, med nogle massage- og udstrækningsteknikker. Behandlingen er behagelig og effektiv, dog kan man under behandlingen ramme nogle punkter der er ømme eller smertende.

Mange, der har haft diskusprolaps tidligere, har en større sandsynlighed for at tilstanden opstår igen, bl.a. fordi de stadig ikke har fået løsnet de muskler og ledbånd, som er med til at komprimere rygsøjlen. Ofte er deres gang også stiv, og deres bevægelighed generelt noget hæmmet. Ved NF KLINIKKEN anbefaler vi derfor altid, at man skal sørge for at sin deres krop ved lige.

Tilgangen i sundhedssystemet

I vores almindelige sundhedssystem opererer man ikke så ofte som før i tiden, da man kan konstatere, at tid er en vigtig faktor. Så, hvis man er så aktiv som muligt, uden at overbelaste, vil en prolaps ofte kunne trække sig sammen igen, over tid. Sker dette ikke, er der mulighed for at man kan operere. Hvis der opstår "Gauda equina", det vil sige føleforstyrrelser i "ridebukseområdet", eller forstyrrelser af vandladning og/eller afføring, er det normalt nødvendigt at operere med det samme, så der ikke opstår varige mén.

Ellers består behandlingen som regel af øvelser, instrueret af en fysioterapeut. Der kan dog være tilfælde, hvor øvelserne gør tilstanden værre, eller at øvelserne ikke lindrer.

Vi kan ofte se, at de øvelser som man normalt anbefaler, ikke har den ønskede effekt. Er dette tilfældet, og giver øvelserne flere symptomer, anbefaler vi selvfølgelig, at man stopper med øvelserne.

Effekten af behandling

Det skal dog siges, at det ikke altid kan lade sig gøre at fjerne symptomerne, blandt andet fordi der kan dannes arvæv, som forhindrer tilbagetrækningen, og fordi at prolapsen i nogle tilfælde har lavet skade på nerver m.v.. Hvis man betragter en diskusprolaps, som en ballon der bliver presset igennem et nøglehul, så vil ballonen trække sig tilbage, hvis trykket mindskes. Hvis ballonen bliver presset mere end halvvejs igennem hullet, vil den have svært ved at trække sig tilbage. Endvidere kan der være arvæv fra tidligere operationer, som trykker på nerver m.m..

Der er forskel på, hvor gode resultater der er ved behandling af diskusprolaps, alt efte,r hvor prolapsen sidder. Når prolapsen sidder i nakke-regionen, er det forholdsvis simpelt at udføre de udstræksteknikker, som kan lindre kompressionen. Derimod, er der ikke så stor bevægelighed af lænde- og brystregionerne, og dermed heller ikke de samme muligheder for udstrækning. Det er også nemmere, i nakkeregionen, at komme til de muskler som sidder rundtom prolapsen, og dermed at kunne løsne dem. Når en prolaps sidder i lænd- eller brystregion, er der også gode muligheder for at lave lindrende behandling, der er bare nogle andre udfordringer.

Er man blevet opereret, kan det også anbefales at få løsnet op for de muskler, som komprimerer hvirvelsøjlen, da de ikke bliver løsnet ved en operation. 

Ved behandling for diskusprolaps med Homeostase-terapi, kan der normalt mærkes en fremgang i løbet af et par behandlinger. Er dette ikke tilfældet, mener vi, ved NF KLINIKKEN, at man skal søge anden behandling, hvor vi også gerne er med til at vejlede om, hvilken retning der giver mening.

Herunder ses nogle illustrationer af, hvordan en diskusprolaps kan berøre rygmarven eller rygmarvsververødderne, og dermed give smerter eller føleforstyrrelser ud i de områder, som nerven forsyner. Dette kaldes for refererede smerter. Der er også en illustration af hoftebøjeren, der er en af de muskler som ligger dybt, men som har en stor betydning ved diskusprolaps i lænden.

Klik på billedet for at se dem forstørret!


Her ses hvordan en prolaps trykker på rygmarven

Her er en illustration af en rask diskus

Her ses en illustration af, hvilke områder de enkelte rygmarvsnerver forsyner, dermatomer.

Her ses hoftebøjeren, Iliopsoas

 

 
 
 

NF-KLINIKKEN    //    Telefon: (+45) 2840 8208    //    nfklinikken@gmail.com    //    CVR-nummer: 26948878    //    Krustrupvej 340, DK-9800  Hjørring   // Side fra Net For Dig