Iskiassmerter

Iskiassmerter opstår, hvis der er hævelse, spændinger og eventuelle fejlstinger, i hvirvelsøjle og bækken. Iskiasnerven samles af flere af de nerver der udspringer fra rygmarven, i lænderegionen, rygmarvsnerver. Iskiassmerter kan opstå ved, at der er muskler der spænder direkte omkring nerven, eller ved fejlstillinger i hvirvelsøjle eller bækken.

Se illustrationer nederst på siden

Iskiasnerven kan ligeledes komme i klemme ved periformismusklen i ballen. Iskiasnerven kommer ud fra bækkenet, der, hvor periformismusklen udspringer fra bækkenet. Det er et af de steder, hvor vi mennesker ikke er helt ens. Iskiasnerven kan passere periformismusklen på tre forskellige måder. For nogen går nerven foran periformismusklen. For andre går nerven både igennem og foran musklen, og for andre igen, går nerven kun igennem musklen. For dem, hvor nerven går igennem musklen, giver det naturligvis store gener, hvis der er hævelse i musklen. Hævelse i periformismusklen opstår gerne i forbindelse med overbelastning af ballemuskulaturen. Kommer nerven i klemme i ballen, kalder man det ofte for et periformissyndrom.

Man ser også Iskiassmerter i forbindelse med diskusprolaps i lænden.

Iskiasnerven forsyner hele benet og ballen. Så når der er hævelse, inflammation, eller fejlstillinger som klemmer på nerven, opstår der ofte nogle fejlsignaler, som giver udstrålingssmerter, refererede smerter, videre ned i benet og ofte helt ned i tærerne. Så smerterne sidder ikke nødvendigvis, der hvor afklemningen er. Det er derfor vigtigt at finde frem til årsagen, for at kunne udføre behandlingen, så målrettet som muligt.

Homeostase-Terapi og iskiassmerter

Vi tilrettelægger altid behandlingen individuelt, og bruger forskellige tests, for at finde ud af, hvor nerven er i klemme. Behandling af iskias, ved NF KLINIKKEN, foregår med Homeostase-terapi, som består af blide massage- og udstrækningsteknikker.

Ved at løsne spændte muskler og ledbånd lokalt, hvor problemet sidder, kan der efterfølgende laves blide udstræk og manipulation, hvorved eventuelle skævheder rettes på plads. Iskiasnerven kan være beskadiget, så der går noget tid, før organismen har regenereret området, helt.

Behandling for iskias er meget forskellig i behandlingsteknik og resultat, og kræver ofte lidt tålmodighed, men der ses normalt en lindring i løbet af de første par behandlinger.

Iskias og tilgangen i sundhedssystemet

Normalt behandles iskias via øvelser, eventuelt gennem vejledning fra en fysioterapeut. Øvelser giver somme tide flere smerter, og må frarådes, hvis det er tilfældet. Der fokuseres muligvis på at stabilicere og styrke de muskler, som skal holde ryggen, og andre dele af kroppen. Men, hvis der er spænding og hævelse, kan det blive værre af at træne.

Det kan altid anbefales, at man er i så god form som muligt, men det er somme tider nødvendigt, af løsne spændinger og hævelse, før at det igen bliver muligt at træne.

Da smerterne ofte kommer i forbindelse med hævelse i muskulatur, benyttes der ofte gigtmedicin, da det er inflammationshæmmende, og hævelsen er en slags inflammation. Men da iskias også kan opstå ved andre dysfunktioner, er det ikke altid, at det virker, med medicin. Medicin har ofte også bivirkninger, og fjerner ikke nødvendigvis muskelspændinger og fejlstillinger. Dermed er det vigtigt at informere om, at, hvis der opstår mavegener, i forbindelse med brug af gigtmedicin, bør man holde igen, da det kan give mavesår m.v..

Klik på billederne for at forstørre.


Iskiasnervens forløb set forfra

Iskiasnervens forløb set bagfra

Iskiasnervens passage af periformismusklen

 

 
 
 

NF-KLINIKKEN    //    Telefon: (+45) 2840 8208    //    nfklinikken@gmail.com    //    CVR-nummer: 26948878    //    Krustrupvej 340, DK-9800  Hjørring   // Side fra Net For Dig